Kuchnia

Kuchnia

Kultura gastronomiczna Costa Blanca ukształtowana została w dużej mierze przez przeszłość mauretańską i rolniczą regionu, ale również nie można zapomnieć o korzeniach śródziemnomorskich.  
Do najbardziej typowych przystawek należą wyroby peklowane (tuńczyk lub pelamida, z których przygotowuje się tradycyjne "bulls" i "mojamę"), wyroby garmażeryjne ("butifarra", "langaniza", "blanquet"- biała kiełbasa) oraz "ninxos" czyli małe pizze z pisto lub szpinakiem.
 
Do tradycyjnych górskich dań należy bez wątpienia "gazpacho" (mięso myśliwskie) oraz "bollit" z boćwiny, ziemniaków, fasolki i cebuli.
 
Spośród potraw rybnych należy wymienić "suguet de peix"- zupę ze skalistej ryby oraz słynne danie z dorsza- "borreta".
Ryż, ważny produkt kuchni Costa Blanca, jest składnikiem "arros amb fassols i naps" podawany z fasolką i brukwią. Może być także podawany z rozlanym na wierzchu jajkiem.
 
Najbardziej popularne desery w tym regionie to chleb figowy, który jest głównym deserem pielgrzymów oraz "turrony" i lody przygotowywane przez miejscowych rzemieślników z Jijona. Polecane są także obwarzanki anyżowe, pierożki z manioku oraz ciasto z serem.
 
Mówiąc o kuchni należy wspomnieć o winach i innych trunkach alkoholowych. Spośród słodkich win wyróżnia się Moszkalet, białe wina z Marina Alta oraz Fondijon z Vinalopo. Tamtejsze czerwone wina są mocne i krzepkie, maja wysoką zawartość alkoholu. Najbardziej typowe likiery to Anyz Paloma, likier kawowy z Alcoy, Cantueso i Herbero przygotowywane ziół aromatycznych.